UNETO-VNI

Verbod verkoop G-gastoestellen jaar uitgesteld

Persbericht - 12 januari 2017

Het ministerie van VWS heeft het voorgenomen verbod per 1 januari op de verkoop van gastoestellen die niet geschikt te maken zijn voor de nieuwe Nederlands aardgaskwaliteit met een jaar uitgesteld. Daarmee wordt een miljoenenstrop voor elektronicaretailers voorkomen.

Het uitgestelde verbod heeft betrekking op de verkoop van onder andere gasfornuizen, -ovens en andere apparatuur die uitsluitend geschikt is voor gas met een lage calorisch waarde (G-gas). 

Lobby

Dankzij een succesvolle lobby van UNETO-VNI samen met InRetail, Thuiswinkel.org en leveranciersorganisatie Vlehan, krijgen elektronicaretailers nog een jaar de tijd om hun voorraden te verkopen. Veel retailers beschikken nog over forse voorraden G-gastoestellen. Bovendien heeft een aantal fabrikanten meer tijd nodig om hun apparatuur aan te passen aan de veranderende gaskwaliteit. Het uitstel betekent dat pas vanaf 1 januari 2018 alle nieuw te verkopen toestellen geschikt moeten zijn voor het huidige en nieuwe G-gas, maar ook H-gas moeten aankunnen.

gasfornuis-275

De publicatie van het herziene besluit in de Staatscourant volgt op korte termijn, maar geldt met terugwerkende kracht per 1 januari aanstaande. De samenwerkende brancheorganisaties bespreken nog deze maand de details van het uitgestelde verbod met het ministerie van VWS. 

Naar verwachting verandert het Nederlandse gas vanaf 2030 van samenstelling. Vanaf dat moment wordt Nederlands G-gas bijgemengd met buitenlands gas tot het zogenaamde G+-gas. Tot 2030 blijven de huidige G-gastoestellen probleemloos functioneren. 

Bij cv-ketels en geisers doen zich geen problemen voor in de transitie naar de nieuwe gaskwaliteit. De leveranciers van deze toestellen leveren al vanaf 2015 toestellen die hiervoor geschikt zijn.