UNETO-VNI

Installateurs gezocht voor experiment supersnelle data-omgeving in school

Nieuws - 13 nov 2017

KIEN Innovatiemeesters gaat via het project ‘Frisse scholen’ de allereerste, experimentele supersnelle ICT-/data-omgeving in een schoolgebouw realiseren, waar datatransfer via licht zal plaatsvinden. Wij zijn op zoek naar installateurs die aan dit experiment willen bijdragen.

KIEN Innovatiemeesters wil met dit experiment het innovatieproces van razendsnelle data via licht versnellen. Door het samenstellen van slimme ketens (onderzoekers en installateurs) kan een snelle implementatie van een testopstelling binnen een onderwijsinstelling worden gerealiseerd.

Nieuwe standaard voor draadloos internet

KIEN Innovatiemeesters draagt bij aan de ontwikkeling van bijdetijdse ICT-omgevingen die aansluiten bij de nieuwe wensen en behoeften van zowel docenten als leerlingen. We zetten in op razendsnelle data via licht. Licht wordt de nieuwe internationale standaard voor draadloos internet. Voor de realisatie van dit datanetwerk zijn er twee baanbrekende technologieën mogelijkheden.

  • De VLC (Visible Light Communication) technologie levert een betere ervaring dan Wi-Fi en maakt gebruik van bestaande verlichtings-LED’s.
  • De IRLC (Infrared Light Communication) technologie, die ontwikkeld is door de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), verlegt de grenzen naar datasnelheden die vele malen sneller zijn dan Wi-Fi.

Beide technologieën kunnen naast elkaar geïmplementeerd worden. We voorzien dat de VLC-technologie als eerste ingezet wordt. Voorlopig eerst als extra systeem naast Wi-Fi, later uitgebreid voor meerdere gebruikers. Zo streven we naar een steeds snellere, betere en veilige draadloze dataverbinding.

Experiment-275x200

Kansen voor installateur

Het toepassen van deze technologieën biedt kansen voor zowel licht- als data-installateurs:

  • Licht kan niet door muren, waardoor data veilig in de ruimte blijft.
  • Het stralingsniveau van licht is veel minder schadelijk dan Wifi.
  • De IRLC-technologie bepaalt exact waar een gebruiker zich bevindt.

Doe mee! Kom naar de aftrap op 29 november

Wilt u deel uitmaken van de slimme keten om deze state-of-the-art ICT/data-omgevingen in een schoolgebouw te implementeren? Kom dan naar de aftrapbijeenkomst van dit experiment op 29 november van 13.30 tot 15.30 uur bij MeetInOffice in Woerden. Hier hoort u over de stand van zaken van het experiment. Het experimenteren gaat in pilots na deze bijeenkomst plaatsvinden.

Meld u snel aan via de website van KIEN. Kies bij uw aanmelding voor de optie het ‘Voorprogramma’.

KIEN Innovatiemeesters Inspireert ook op 29 november

Na afloop van de bijeenkomst over het experiment ‘Frisse scholen’ kunt u van 16.00 tot 20.00 uur op dezelfde locatie ook het evenement KIEN Innovatiemeesters Inspireert (voorheen Technodag) met als thema Sociale Innovatie bijwonen. Kijk voor meer informatie en om u aan te melden op de website van KIEN. Kies bij het aanmelden voor het ‘hoofdevent’.

Frisse scholen

Circa 80% van de Nederlandse schoolgebouwen is kwalitatief onder de maat. KIEN Innovatiemeesters wil hier verandering in brengen met het project ‘Frisse Scholen’. Een Frisse School is een schoolgebouw met een laag energiegebruik en een gezond binnenmilieu als het gaat om luchtkwaliteit, temperatuur en comfort, licht en geluid. Bovendien is een Frisse School uitgerust met een optimale ICT/data-omgeving, waarbij leerstof voor iedereen en altijd (draadloos) beschikbaar is.

KIEN Innovatiemeesters

De wereld om ons heen verandert in sneltreinvaart. Veranderingen zorgen voor nieuwe vraagstukken waar oplossingen voor moeten komen. KIEN Innovatiemeesters versnelt het proces richting daadwerkelijk werkbare oplossingen door kennis van (technische) universiteiten en onderzoeksinstellingen te verbinden met de technologische praktijk. KIEN Innovatiemeesters is een samenwerking tussen de Technische Universiteit Eindhoven, stichting KIEN en UNETO-VNI. Kijk voor meer informatie op de website van KIEN.