UNETO-VNI

Gezocht: Technische bedrijven die gastlessen en bedrijfsbezoeken willen organiseren

Nieuws - 12 jun 2017

Wilt u jongeren laten kennismaken met het technische werkveld en hiervoor gastlessen of bedrijfsbezoeken organiseren? Dan kunt u nu via het online platform ‘Gastlessen, zó geregeld’ in contact komen met scholen in het voortgezet onderwijs uit uw regio.

Deze nieuwe kosteloze dienst brengt vraag en aanbod van scholen en bedrijven bij elkaar waardoor, op basis van aangegeven wensen en behoeften, matches ontstaan. Hoe meer bedrijven zich aanmelden, hoe sneller en makkelijker er matches tot stand kunnen komen. Het online platform is ontwikkeld door TechniekTalent.nu.

Grote toename vraag goed opgeleide technici

De vraag naar goed opgeleide technici zal de komende jaren alleen maar toenemen. Jongeren hebben echter niet altijd een juist beeld van werken in de techniek. Om zicht te krijgen op de mogelijkheden is het belangrijk dat zij uiteenlopende praktijkervaringen opdoen. Wie beter dan een technisch bedrijf in de eigen regio kan laten zien wat techniek in de praktijk inhoudt?

Om dit te realiseren is contact tussen scholen en het toekomstig werkveld, bedrijven in de regio, heel belangrijk. TechniekTalent.nu roept daarom alle technische bedrijven en bedrijven met een technische afdeling op zich aan te melden voor de landelijke dienst Gastlessen, zó geregeld.

Onderwijs-275x200

Goed voorbereid

U kunt op de website ook terecht voor tips en handige hulpmiddelen zoals formats, checklists en een training. Hiermee kunt u zich optimaal voorbereiden, waardoor een gastles of bedrijfsbezoek gegarandeerd een succes wordt.

Ervaring van bedrijven

De bedrijven Leertouwer en ZegersBouw vonden een match met scholen in de buurt via Gastlessen, zó geregeld, toen nog in pilotfase. ZegersBouw kreeg vijftig leerlingen van het vmbo eerstejaars Basis/ Kader over de werkvloer. Riane Metzke, HRM-manager bij ZegersBouw: “Ik zou ieder bedrijf aanraden ook eens leerlingen over de vloer uit te nodigen. We komen, vanwege de uitstroom van ouder technisch personeel, in de toekomst handen, voeten en hersenen tekort in de technische branches. Daarom moeten we als sector nu jongeren enthousiast maken voor een baan in de techniek, en het brede palet aan mogelijkheden aan hen laten zien.”

Maarten van der Boon, werkzaam bij technisch dienstverlener Leertouwer stond als eerste gastdocent voor klas 4 van het vmbo-tl. Doel van de gastles was de leerlingen, waaronder veel jonge meiden, in te laten zien hoe dichtbij technologie bij hen komt, ongeacht het beroep dat zij kiezen. Van der Boon: “Ondanks dat ik ervaring heb met gastcolleges aan het hbo, vraagt het vmbo toch een andere aanpak. Zo wilde ik ervoor zorgen dat de vorm en inhoud aansloten bij de interesses, het niveau en leeftijd van de leerlingen. Wat een leuke ervaring! Voor de leerlingen, de docent zelf, maar ook voor mij. Ik kan mijn collega’s in het bedrijfsleven echt aanraden ook eens voor de klas te gaan staan.”


Meer informatie en aanmelden

Lees meer op de website Gastlessenzogeregeld.nu of stuur een e-mail naar info@gastlessenzogeregeld.nu