UNETO-VNI

Column: Het moet anders

Nieuws - 19 apr 2017

Ik ben bij SMI gaan werken om installatiebedrijven te helpen met aanbestedingsvraagstukken. Dagelijks merk ik hoe complex de regels zijn en hoe tijdrovend het hele aanbestedingsproces is. Wat mij betreft moet het anders!

Marissa-400x400

Als ik het voor het zeggen had zijn sommige oplossingen vrij eenvoudig te realiseren. Maar inmiddels ben ik er al wel achter dat veranderingen niet zo snel en makkelijk gaan. Toch ben ik blij met ieder succesje. Als we geen sprongen vooruit maken, dan kunnen we wel stapjes vooruit maken.

Iedereen heeft een mening over aanbesteden. Een hoop gedoe, administratieve rompslomp, belemmering van innovatie en duurzaamheid, onnodige regels, ongewenste uitkomsten en ga zo maar door. De laatste tijd hoor en lees ik steeds vaker dat de Aanbestedingswet niet werkt en moet worden afgeschaft. Daar ben ik het niet mee eens. We moeten met goede voorstellen voor verbetering komen als de regels in de weg staan. Maar laten we eerst analyseren of het inderdaad de regels zijn die in de weg staan. Ik sluit me aan bij de visie van Bernard Wientjes, voorzitter van de Taskforce Bouw. Bij de presentatie van de Bouwagenda stelde hij dat niet de hele Aanbestedingswet drastisch op de schop hoeft. Het gaat erom dat we de ruimte durven benutten die de wet ons nu al biedt. Wientjes slaat daarmee de spijker op z’n kop!

Aanbesteden is een spel tussen twee partijen zonder scheidsrechter totdat één van de partijen de rechter erbij roept. Die rechter lost vervolgens het oorspronkelijke probleem niet op, maar zoekt een lapmiddel. En dan is het maar hopen dat de betrokken partijen daar lessen uit voor een volgende aanbesteding.

Laten we ons druk maken om de dingen waar we invloed op hebben en daar iets aan doen. Partijen hebben natuurlijk zelf heel veel invloed in de aanbestedingen, zij bepalen het proces. Laten we daarom eerst in de spiegel kijken naar onze eigen rol. Binnen de regels valt er nog een wereld te winnen. Bijvoorbeeld door samen te werken en goed te communiceren. Dat begint al voordat een project wordt aanbesteed en houdt niet op. Samenwerking laat zich niet regelen, het is een kwestie van doen.

Mr. Marissa Willemse
Stichting Markwerking Installatietechniek (SMI), onderdeel van UNETO-VNI


Deze column verscheen in Cobouw Weekblad op 19 april 2017