UNETO-VNI

Bent u 17 maart ook Bewust Veilig?

Nieuws - 17 feb 2017

Alle dagen van het jaar zijn we actief bezig met onze veiligheid. Eén dag per jaar staan we er samen nog een keer extra bij stil. Op vrijdag 17 maart zijn we met elkaar Bewust Veilig aan het werk op projecten, op bouwplaatsen en in onze bedrijven. U ook?

Bewust Veilig

Veilig en gezond werken is belangrijk. Want iedereen wil aan het eind van de werkdag weer gezond en veilig naar huis, en aan het eind van zijn loopbaan gezond en fit met pensioen. Er zijn regels voor veilig werken en veel persoonlijke beschermingsmiddelen beschikbaar, zoals valbescherming, helmen en brillen. Maar volgen we de regels en gebruiken we de beschermende middelen ook allemaal goed? Kortom, zijn we dagelijks wel genoeg bezig met onze veiligheid en die van onze collega's? Het is goed om het hier met elkaar over te hebben, want het gaat hier niet alleen om de eigen veiligheid, maar ook om die van collega’s en iedereen met wie we samenwerken.

Aantal ongevallen in branche stijgt

Helaas blijkt uit cijfers van de Inspectie SZW dat het aantal ongevallen in de bouw- en installatiebranche oploopt. Daarbij gaat het met name om risico's zoals valgevaar, onveilige omgang met machines en gereedschap en problematische communicatie op de bouwplaats.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid

Veilig en gezond werken is de verantwoordelijkheid van álle partijen die samenwerken in een project. Samen zorgen we voor veilige arbeidsomstandigheden. Naast de regels en de beschermingsmiddelen, gaat het om een gedrag en cultuur die veilig werken stimuleert. U kunt dat doen binnen uw eigen bedrijf, maar ook met uw partners in een project of op de bouwplaats. Dat doen we op vrijdag 17 maart. Doet u ook mee?

Hoe kunt u meedoen?

U kunt meedoen door een extra toolboxmeeting te organiseren, bijvoorbeeld over de opgeruimde werkplek. Of over valgevaar. Ook kunt u deze dag uw ketenpartners uitnodigen en met hen de bouwplaats 'controleren'. Grijp deze dag aan om het onderwerp bespreekbaar te maken! U bepaalt zelf hoe u Bewust Veilig bent op 17 maart. Als u behoefte heeft aan suggesties of vragen heeft, neem dan contact op met Mari Garcia, m.garcia@uneto-vni.nl.

Meld u aan en maak kans op een gratis campagnekit

Doe mee en meld u aan voor Bewust Veilig op www.bewustveilig.com! Op deze website vindt u inspiratie om op 17 maart óók Bewust Veilig te zijn en tips van KAM-managers over hoe zij veilig werken bevorderen. Maar ook praktische hulpmiddelen, zoals de digitale toolboxen, arbocatalogi en de Ri&E van UNETO-VNI.

De eerste honderd bedrijven die zich aanmelden, ontvangen een gratis campagnekit. Daarin zitten posters, stickers en natuurlijk een EHBO-kit (voorzien van het Bewust Veilig-logo). Via de site kunt u ook zelf de posters downloaden en uitprinten.

Kijk dus voor meer informatie, aanmelden én inspiratie op www.bewustveilig.com.